DA LI TAMNA ČOKOLADA ZAISTA MOŽE DA POBOLJŠA VID?

Već znamo da je čokolada, posebno crna i prava, dobra za naše zdravlje. Ovo je uglavnom zbog visoke koncentracije antioksidanasa koji poboljšavaju život ćelija i protok krvi. Mnoge studije su pokazale da čokolada ima zdravstvene prednosti. Analiza nekoliko studija koje su uključivale podatke o preko 500.000 učesnika otkrila je da oni koji redovno jedu crnu čokoladu (dve do tri porcije od 30 grama nedeljno) imaju manji rizik od razvoja dijabetesa, srčanih bolesti i moždanog udara. U drugoj studiji od preko 2.000 učesnika, što su više čokolade prijavili da jedu (do dva puta nedeljno), to su imali manje plaka na koronarnim arterijama. A studije se nastavljaju i nastavljaju… Imamo prilično dobru ideju da je čokolada dobra za vaše kardiovaskularno zdravlje.

Za razliku od mlečne i bele čokolade, crna čokolada ima veći udeo kakaoa i tu dolazi mnogo zdravstvenih koristi. Tamna čokolada je i dalje bogata šećerom i mastima, ali kada se jede u umerenim količinama može da obezbedi zdrav izvor gvožđa, bakra, magnezijuma, vlakana, cinka, mangana i selena, a kakao nudi obilne količine antioksidanata, flavonoida i flavona.

Mlečna i bela čokolada neće moći da daju ove prednosti jer obično imaju još veći sadržaj šećera i masti, a nedovoljno kakaa. Nije vam potrebno mnogo tamne čokolade da biste imali zdravstvene koristi, a najbolje je izabrati tamnu čokoladu sa najmanje 70-80% kakaa.

Ova najnovija studija se bavila uticajem mlečne u odnosu na tamnu čokoladu na tri tipa vizuelne percepcije: oštrinu vida, kontrastnu osetljivost velikih i malih slova. Istraživači su otkrili da je došlo do poboljšanja u svim merama dva sata nakon uzimanja 47-gramske pločice tamne čokolade (72% kakaoa).

Ono što pomaže vašem srcu može pomoći i vašem vidu

Možda postoji zajednički put između poboljšanja vizuelne percepcije i kardiovaskularnog zaštitnog efekta, naime efekat biljnih molekula zvanih polifenoli. Polifenoli koji se nalaze u kakau nazivaju se flavanoli. One imaju posebno pozitivan efekat na naše krvne sudove, jer leče oštećenja na sluznici, opuštaju mišiće i poboljšavaju protok krvi. Istraživanja su pokazala da kakao flavanoli takođe poboljšavaju metabolizam šećera u krvi i smanjuju rizik od razvoja dijabetesa, kao i da smanjuju rizik od srčanih i vaskularnih bolesti kod pacijenata koji imaju dijabetes. Autori vizuelne studije pretpostavljaju da kakao flavanoli povećavaju dostupnost kiseonika i hranljivih materija u krvnim sudovima oka i mozga. Retina je posebno, ističu oni, veoma vaskularizovana i može biti oblast interesovanja u ovim nalazima studije.

Da li bi crna čokolada trebalo da bude deo vaše zdravstvene rutine?

S obzirom na decenijama istraživanja koja dosledno pokazuju pozitivan efekat crne čokolade na zdravlje, možemo se osećati dobro kada preporučujemo redovnu konzumaciju. Ali imajte na umu: najbolji i najdosledniji rezultati su od tamne čokolade, koja može da sadrži između 50% i 90% kakao flavanola. Mlečna čokolada može da sadrži samo 10% do možda 50%, a obično se pravi sa više masti.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Shopping Cart