ZDRAVSTVENE PREDNOSTI TAMNE ČOKOLADE – DA LI JE ZAISTA DOBRA ZA VAS?

Sve dobre stvari koje ste čuli o crnoj čokoladi su tačne. Ima mod da zaštiti naše srce i obezbedi vredne minerale koji su nam potrebni za naše dobro zdravlje. Nivo antioksidanata u tamnoj čokoladi je vedi od neke od takozvanih “superhrana”. Postavlja se pitanje – da li tamna čokolada ima i svoju tamnu stranu? Kao i svemu ostalom i ovde treba biti umeren pa ni crnu čokoladu ne treba konzumirati u velikim količinama uprkos njenim zdravstvenim prednostima. Izreka „sve umereno“ zvuči tačno kada je u pitanju čak i tamna čokolada.

 

ŠTA JE TAMNA ČOKOLADA?

 

Čokolada se pravi od zrna drveta kakaa. Nakon berbe sa drveta, zrno se uklanja iz mahune, fermentira, suši i peče. Zrna se melju u kakao masu ili liker koji se može presovati da bi se napravio kakao puter i kakao kolač za mlevenje u prah. Kakao liker se može kombinovati sa
kakao puterom, šederom i vanilijom da bi se napravila tamna čokolada. Takođe poznata kao obična čokolada, procenat čvrstih materija kakaoa klasifikuje tamnu čokoladu. Da bi se plasirala kao crna čokolada, mora da sadrži najmanje 70% kakaoa.

 

Poreklo i istorija

 

Kakao zrno ima istoriju dugu 4.000 godina. Drevni vladari Inka i Maja pili su male količine do 50 puta dnevno da bi povedali muškost, uprkos njegovom gorkom ukusu. Takođe se smatralo da povedava energiju, sredu, izdržljivost i fokus. U 1500-im, kakao zrna su smatrana
toliko vrednim da su postala valuta. Godine 1828. jedan holandski hemičar je izumeo presu za kakao koja je mogla da istisne
kakao puter iz pečenog zrna da bi se potom izmrvio u fini prah. Prašak bi se mogao pomešati sa drugim sastojcima i sipati u kalupe kako bi se mogao jesti, a ne piti. U Britaniji je 1847. napravljena prva jestiva čokoladica.

 

POTVRĐENI BENEFITI TAMNE ČOKOLADE

 

Nije iznenađenje da crna čokolada ima zdravstvene prednosti. Stotinama godina kakao se konzumirao zbog svojih lekovitih svojstava. Sada imamo istraživanje koje de podržati misli naših drevnih predaka.

 

ZDRAVLJE SRCA

 

Flavanoli i magnezijum u tamnoj čokoladi održavaju krvne sudove otvorenim i regulišu rad srca poboljšavajudi kardiovaskularni sistem. Studija je otkrila da jedenje čokolade dva ili više puta nedeljno smanjuje rizik od kalcifikovanog plaka u arterijama za 32%.

 

DIJABETES

 

Za razliku od drugih oblika čokolade, tamna sorta snižava nivo šedera u krvi. Kakao čini telo osetljivijim na insulin, što smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.

 

MOŽDANE FUNKCIJE

 

Tamna čokolada povedava protok krvi u mozgu i smanjuje upalu. Pokazalo se da minerali u čokoladi smanjuju mogudnost lchajmerove bolesti i demencije.

 

KRVNI PRITISAK

 

Nije samo srce ono koje ima koristi od flavanola i magnezijuma u tamnoj čokoladi, ved se i krvni pritisak takođe može smanjiti. Niži krvni pritisak smanjuje rizik od moždanog udara, kardiovaskularnih bolesti i demencije.

 

ASTMA

 

Ljudi sa astmom možda ne doživljavaju sužene bronhijalne prolaze i bronhospazme toliko često nakon konzumiranja čokolade zbog kofeina, teobromina i teofilina.

 

POMAŽE U SPREČAVANJU KARIJESA

Jedenje tamne čokolade može čak zaštititi vaše zube jer teobromin očvršdava zubnu gleđ.

 

POPRAVLJA RASPOLOŽENJE

 

Tamna čokolada može povedati nivoe serotonina i endorfina i na taj način poboljšati vaše raspoloženje i osedaj blagostanja.

Zvuči dobro, zar ne? Kao ljubitelji čokolade, preporučujemo da izaberete tamnu čokoladu. Što je veći procenat kakaa, to će imati manje šećera. Kao jedan od naših najnovijih dodataka u prodavnici – tamna čokolada napravljena od kakaa iz Kostarike. Ima 80% finog sadržaja kakaa. Zapamtite, ove čokolade nude jedinstveno iskustvo.


Recite zdravo zadovoljstvu i zbogom višku kalorija!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Shopping Cart